Under Treshold

Under Treshold

Deel dit verhaal

Sinds ik de opleiding “Welzijn samen met de hond” heb gevolgd zijn er heel veel onderwerpen aan bod gekomen waar ik jullie over wil informeren. In de folder van de trimsalon wordt gesproken over ‘de grens’ van een hond, maar wat bedoelen we dan precies?

Under treshold daarmee wordt bedoeld dat je niet over de grens van je hond moet gaan. Maar waar ligt dan die grens? Dat is natuurlijk voor elke hond anders. Maar wanneer je jouw hond goed bestudeert en observeert, dan leer je op een gegeven moment de grenzen van jouw hond kennen.

Onder de grens
Je hond laat geen signalen zien van angst of opwinding, zijn houding is rustig en ontspannen bij het zien van de stimulus (wat in het geval van trimmen de borstel of waterblazer zou kunnen zijn).

Op de grens
Dit is het punt waarbij de hond geen signaal laat zien van angst of opwinding, maar is bewust van de stimulus (de waterblazer/borstel). Hij kijkt om of naar dus stimulus maar reageert er niet op.

Over de grens
Hierbij laat de hond duidelijk angst of opwinding zien en geeft dit aan door weg te kijken, weg willen lopen, blaffen of happen. Dat is de reactie op de stimulus (bijvoorbeeld de borstel of de waterblazer). Hierbij ben je dus eigenlijk te ver gegaan en over de grens van de hond gegaan.

Het is dus belangrijk dat je het rustig aanpakt en niet verder gaat als wat de hond aankan. Ben je te ver gegaan ga dan een stapje terug en wen alles heel rustig aan zodat de hond geen angst ervaart tijdens de trimbeurt.